Aquest volum recull les ponències de les Jornades d’Estudis Franciscans de l’any 2002 que tractaren el tema “La Mística com a Lloc de Trobada”. El tema va ser l’ocasió per atansar-se a l’experiència mística dels grans sants franciscans així com a les místiques no cristianes contemporànies (sufí, càtara i hassídica), amb el convenciment que l’experiència de Déu, quan és autèntica, apropa i fa confluir les diverses tradicions.

En un primer bloc publiquem les aportacions que ens endinsen en el context religiós de l’època que sens dubte influí en els autors franciscans del segle XIII. Prim Bertran ens situa en el món dels càtars. Enric Cortès ens endinsa en la mística jueva dels hassidim. I Xavier Melloni ens aproxima a la mística dels sufís.

A continuació s’exposa l’essencial de l’experiència mística de sant Francesc i santa Clara, amb ponències de fra Josep Manuel Vallejo i la germana Pilar Lumbreras respectivament.

No podien faltar, en l’elenc de grans personatges que han afaiçonat la tradició franciscana amb la seva experiència i reflexió, sant Bonaventura, al que ens introdueix l’Agustí Boadas i Ramon Llul, que ens presenta mossèn Joan Roig.

Per acabar, fra Valentí Serra ens endinsa en els accents franciscans de l’experiència cristiana de Mossèn Cinto Verdaguer, en l’escaiença del centenari de la seva mort.