Pas de sant Francesc per Catalunya
L’orde franciscà comença amb sant Francesc d’Assís. Sembla que va passar per Catalunya l’any 1214, en un intent d’arribar-se a terres de musulmans que es va veure frustrat. Hi ha tradicions d’aquest pas a Girona, a Sant Celoni, a Barcelona, a Sant Joan Despí, a Vic i a altres llocs. Des d’aleshores hi ha hagut presència de Franciscans a Catalunya.
Aprovació de la reforma dels caputxins
L’any 1528 un grup de frares de les Marques, al centre d’Itàlia, encapçalats per fra Matteo da Bascio i fra Ludovico da Fossombrone, obtenen del Papa Clement VII l’aprovació d’una nova reforma en l’orde franciscà, buscant el retorn als orígens i la fidelitat a la manera de viure de Sant Francesc. Degut a la forma de la seva caputxa, passaran a ser coneguts com a caputxins.
Supressió dels caputxins
Esclat de la Guerra Civil
Amb el començament de la Guerra Civil espanyola, a Catalunya esclata una revolució anarquista que s’acarnissa amb l’església Catòlica. Gairebé quaranta frares són assassinats, la majoria dels quals han estat beatificats com a màrtirs. Els convents són cremats o destinats a altres usos fins al final de la guerra.
La Caputxinada
Amb aquest nom és conegut el gest d’acolliment que els frares de Sarrià van tenir amb els estudiants congregats per a la fundació d’un sindicat democràtic encara en plena dictadura de Franco. El fet va ser conegut i apreciat per la gent, que esperaven canvis i agraïen sentir el recolzament de l’Església.