Tot moviment espiritual neix encarnat en una cultura, en una mentalitat, i a la vegada influencia i condiciona creativament el món i el pensament on sorgeix.
En aquestes Jornades d’Estudis Franciscans del 2006, analitzem alguns aspectes de la cultura medieval com l’imaginari cavalleresc, la religiositat popular, la música provençal i la iconografia oriental que han marcat l’ànima franciscana. I, per altra banda, ens endinsem en algunes de les manifestacions artístiques que han rebut l’empremta de l’esperit franciscà. D’aquest segon grup són les ponències que conté aquest volum. En Tomàs Gálvez ens ofereix un recorregut per la pintura renaixentista italiana, concentrant la mirada en la figura de Giotto de Bondone. La professora Sílvia Coll Vinent ens presenta el polifacètic personatge de G.K.Chesterton i la seva peculiar visió del Poverel·lo. El cinema modern, amb les seves múltiples versions de la vida de sant Francesc, apareix de la mà de Francisco Pesquera. Valentí Serra ens fa un recorregut per la Literatura Catalana dels segles XIX-XX, ressaltant-hi l’influx i la presència de l’esperit franciscà. Completa el ventall un estudi de les relacions d’afinitat entre la Teologia Franciscana i l’Orient Cristià.
A manera d’apèndix, publiquem també dues ponències que analitzen algunes influències espirituals importants que rebé el primitiu franciscanisme: Els Pares del Desert, a càrrec de Lluís Arrom, i el Món Cistercenc del segle XII, a càrrec de Llorenç Sagalés.