Aquest volum conté les ponències de les Jornades d’Estudis Franciscans, organitzades per la Família Franciscana de Catalunya amb el suport de la Facultat de Teologia de Catalunya, celebrades a Barcelona els dies 26 i 27 de juny del 2009.

El tema, en ocasió del vuitè centenari del moviment franciscà, és una reflexió sobre la història de la rica i complexa evolució de les diverses branques franciscanes: els germans menors, les germanes clarisses i l’orde franciscà seglar.

La història, a banda de mestra de la vida, és també llavor i inspiració per a l’esdevenidor. Per això, encapçala aquests escrits una ponència marc a càrrec de Lluís Oviedo, professor de Teologia Fonamental de la Gregoriana de Roma, que vol fer balanç i destil·lació de les lliçons del passat, de cara a albirar perspectives de futur.

Afegim també la conferència que va pronunciar a la nostra Facultat el dia 25 de març del 2009, Fra Paolo Martinelli, president de l’Institut Franciscà d’Espiritualitat de l’Antonianum de Roma, sobre la Teologia de la Bellesa en Sant Bonaventura.