Un any més el caputxí, fra Valentí Serra de Manresa ha estat convidat per participar en la XL Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, la trobada més important del sector, que enguany ha celebrat el quarantè aniversari del 11 al 14 de novembre de 2021.

Fou el capvespre del dissabte dia 13 que l’historiador i arxiver dels caputxins parlàa la “Casa de la Paraula” sobre les propietats de les principals“herbes santes”, incorporades en la 4a edició del seu llibre “Tornar als remeis de sempre”. Les “herbes santes” són aquelles que estan dotades, segons la tradició popular i religiosa, de més propietats terapèutiques o bé que gaudeixen d’una peculiar estima, com és el cas de la Flor de Sant Joan o espernallac; l’Herba de Santa Clara o celidònia; l’Herba Sagrada o berbena; la Mà de Santa Maria o agripalma; el Ramell de Sant Ponç o maçanella.

En acabar la xerrada s’oferí als nombrosos assistents el tast d’una peculiar bulllidura caputxina tonificant i depurativa, feta directament al caliu el foc amb olles de terrissa.

Fra Valentí Serra de Manresa a més de ser un coneixedor de les herbes i plantes remeieres, l’any 2016 descobrí i recuperà una antiga fòrmula–possiblement de finals del segle XVIII– amb la qual s’elabora la ja popular Ratafia de l’Ermità.