Aquest és el títol del nou llibre del caputxí fra Valentí Serra que el vespre del dijous 17 de novembre fou presentat a la sala d’actes de l’Ateneu Terrassenc; una entitat de llarga tradició cultural fundada el 1879. Després d’una salutació del president i vicepresidenta de l’entitat Ramon Vidal i Cèlia Ros, el director d’Edicions Morera i de la seva col·lecció L’Ermità, Norbert Tomàs, oferí la biografia cultural de qui glossà la nova publicació, el Dr. Àngel Manuel Hernández Cardona, catedràtic emèrit de botànica, acadèmic i membre de la Societat Catalana de Biologia que, en aquest acte cultural dissertà, però, com expert i gran entusiasta del pessebre. En la seva intervenció el Dr. Hernández Cardona tractà sobre la iconografia del pessebre anterior al fet de  Greccio (1223) i projectà algunes imatges pessebrístiques de pintors vinculats a l’experiència franciscana, especialment del cèlebre Giotto.

Seguidament, fra Valentí Serra explicà com dels naixements monumentals exposats en els convents s’anà passant, progressivament, al pessebre familiar, amb unes dimensions més reduïdes i com, a poc a poc, els figuraires crearen un conjunt de figuretes populars per donar vida als nostres pessebres; unes figures, però, carregades de significació i de simbolisme. Fra Valentí subratllà que el pessebre, durant les festes nadalenques, dóna a les nostres llars un to memorialístic, ja que ens ajuda a reviure l’adveniment del Fill de Déu a la terra que, cada any, per Nadal, torna a entrar en la nostra història i s’insereix en el cor de cada llar amb la recreació d’un paisatge de gust de terra catalana, gràcies als elements naturals aportats pels nostres boscos i erms el quals contribueixen a segellar l’espiritualitat del nostre pessebre, de tal manera que s’ha convertit en un poderós instrument per articular el nostre ideal topogràfic i cultural i que fins i tot ens identifica com a poble.

Els assistents a l’acte, socis de l’Ateneu i terrassencs interessats en el fenomen pessebrístic, feren signar a l’autor exemplars del nou llibre Entrem dins del pessebre, publicat a la Col·lecció L’Ermità que ja ha començat a estampar-ne una segona edició.