Noves parets pintades, taules farcides de tríptics i llibres, plantes i molts somriures ens acollien poc abans de les 10 del matí del dissabte 12 de gener. Amb la trobada d’enguany inauguràvem la nova sala de conferències de Pompeia-Grups, que ha quedat molt maca i elegant.
Aquest aplec, al que vam assistir vora 110 persones de tots els grups de la Província, en la línia dels darrers anys, vol afavorir el nostre mutu coneixement, la reflexió i la recerca de camins nous de col·laboració en l’àmbit pastoral i de formació.

La pregària inicial, amb un salm del profeta Habacuc, ens convidava a no posar la nostra esperança en que la vida ens vagi bé, sinó en la nostra experiència del Senyor-Jesús, font de l’autèntica Joia, que cap fracàs humà no ens pot prendre.

La ponència inicial, executada de forma brillant i molt clara per Francesc Torralba, Discernir l’essencial. La força de l’autenticitata partir del darrer document dels bisbes catalans, ens situava en el moment present, donant pistes positives de cara al futur. En Torralba, que troba el document lúcid i oportú, va ressaltar que la situació actual és una ocasió per tornar a les fonts evangèliques i discernir el que és essencial, emmirallant-nos en les primitives comunitats (Efes, Corint..). Constatava el pragmatisme de la nostra societat actual i el fet que la vida es redueixi a l’espai i el temps, negant tota transcendència. Destacava com a molt positiu el valor de la laïcitat (separació de l’estat) i l’augment del voluntariat i iniciatives solidàries. Aspectes  positius, que no surten al document, també són el ressorgiment de l’interès pel tema espiritual i el món interconnectat que permet conèixer realitats de comunitats cristianes d’arreu del món amb una vida i un testimoniatge engrescadors. Entre el elements d’autocrítica ressaltava l’excés de duresa entre grups cristians, i el cristianisme a voltes vergonyant i sense entusiasme.
En resum, ens va dir que irromp un Cristianisme diferent, minoritari, que ha d’anar a l’essencial, propositiu i vinculat a la implicació social. “Un Cristianisme que doni plenitud al desig espiritual dels nostres contemporanis, un Cristianisme que consoli als afligits i tingui cura de la Creació, com canviaria la imatge pública de l’Església”.

L’eucaristia, a la cripta de Pompeia, molt ben preparada per l’equip organitzador, va comptar amb els cants de la coral Stel·la de Sarrià i dels cantaires del SSIM, dirigits per la Pilar Albajar. El ministre provincial, Jacint Duran, que presidia la celebració,  va centrar l’homilia en el desig infinit que habita en els nostres cors, que no s’assacia amb coses de segon ordre.

El dinar, divertit com sempre, sense presses, el vam fer en dos restaurants d’allà a prop. I, a la tarda, ens vàrem dividir en petits grups per fer propostes i suggeriments de col·laboració en l’àmbit de la Catequesi, de l’acollida de persones amb dificultats i de la formació d’adults.

Per acabar l’Elkin Robinson, col·laborador del SSIM ens va delectar amb uns cants amb aires del Caribe acompanyats per unes imatges molt boniques de la seva terra colombiana.
Tot plegat, una Trobada engrescadora, amb profunditat, de la que vàrem sortir tots molt plens i esperançats.