La població d’Esparreguera del 3 al 5 de març ha celebrat la cinquena edició de Firapassió, l’única “fira de passions de Catalunya”; un peculiar esdeveniment cultural organitzat per La Passió d’Esparreguera i per l’Ajuntament del municipi on es presenten diferents activitats entorn del misteri de la Passió de Crist, principalment amb recreacions històriques com ara l’entrada triomfal a Jerusalem o bé amb la desfilada de la comparsa “d’Armats” romans pels carrers de la població.

En el marc d’aquesta nova edició de la FiraPassió d’Esparreguerra Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins i reconegut estudiós de la cultura popular, ha estat convidat per oferir la conferència “Passió per Setmana Santa”, tot coincidint amb la publicació del seu darrer llibre que, amb el mateix títol, hi descriu les principals tradicions populars i religioses vinculades amb les celebracions de la Setmana Santa a Catalunya. La conferència, que gaudí d’una nombrosa i qualificada assistència d’experts en la representació de la Passió, tingué lloc a les 17 h. del dissabte 4 de març, a la Sala de conferències de “Can Pasqual”. Presidí l’acte Jordi Carapuig, president de la Federació de Passions de Catalunya, acompanyat d’Enric Galceran, responsable i coordinador de les representacions de la Passió d’Esparreguera, i amb la presència de Norbert Tomàs, director de la col·lecció L’Ermità, d’Edicions Morera.

La celebració de FiraPassió d’Esparreguera és el tret de sortida per les representacions dramatitzades de la Passió i els viacrucis que es troben en nombroses poblacions de Catalunya, tal com ho explicà Fra Valentí Serra en la seva conferència, on afirmà que: “Avui, les Passions catalanes que han perviscut són considerades les representacions dramatitzades de la Passió més antigues d’Europa, i arreu són molt ben considerades pel seu to de sobrietat i respecte”. Un fet que, certamament, ens honora com a poble.