Aquests dies, en els convents d’Arenys i de Pompeia, ha tingut lloc la presentació del llibre “L’amor és de color vermell” (meditacions sobre la Passió de Jesús), escrit per fra Arun de Madurai. En els actes de presentació hi han intervingut el ministre provincial fra Eduard Rey, i el propi autor.

Fra Eduard explicà que el llibre ha estat traduït del tàmil a l’anglès i després al català, gràcies a la col·laboració d’altres frares de la província. Respecte al contingut, digué que la part central del llibre és una meditació sobre el Viacrucis. Els franciscans són els que van popularitzar aquesta devoció, que va iniciar-se a Jerusalem. El desig d’entrar a fons en la Passió de Jesús, amb el sentiment, l’emoció, els sentits, la reflexió… és molt propi franciscà.

El provincial destacà que el llibre fa l’esforç de presentar-nos la Passió tal com va ser, d’ajudar-nos a imaginar-la, però també d’anar-hi a fons, connectant-la amb l’Antic Testament, amb la Tradició de l’Església i amb la nostra pròpia experiència. La meditació de la Passió ens ha de portar a fer nostres els sentiments i les actituds de Jesús.

Fra Arun, amb un català molt fluid, començà la seva intervenció explicant una història real de donació per amor que va tenir lloc a Ruanda durant el conflicte entre hutus i tutsis. Indicà que l’amor, per ser real, ens ha de fer mal, ens ha de buidar de nosaltres mateixos.

Per a fra Arun, la Passió de Jesús és un viatge d’amor que té quatre etapes (que es reflecteixen en els capítols del llibre):

Cap a la Creu: El viatge de la Passió comença a Getsemaní. El cor humà sempre es resisteix al patiment. A Getsemaní Jesús també va haver de lluitar contra la seva voluntat. Judes va triar un signe d’amor com a signe de traïció. Jesús tindrà dos judicis, el religiós (per haver-se proclamat Fill de Déu) i el polític (l’acusen de proclamar-se Rei).

Amb la Creu: És el Viacrucis la porta estreta que el món acostuma a evitar. Jesús farà del camí de la Creu el camí de l’Amor. Fins a quin punt el món pot odiar a un home? I fins a quin punt un home pot estimar aquest món incondicionalment, malgrat tot l’odi que el món li ha manifestat? La vida ens dona dues opcions: l’amor i l’odi. El Viacrucis ens convida a reflexionar sobre la nostra elecció.

A la Creu: Tracta de les set paraules adreçades a Jesús crucificat i de les set últimes paraules de Jesús abans de morir. A Jesús li diuen: “Baixa de la Creu”. Moltes vegades nosaltres també cerquem un Messies sense Creu. La primera paraula de Jesús Crucificat és una pregària: “Pare, perdoneu-los perquè no saben el que fan”.

A causa de la Creu: L’amor de Jesús és de color vermell. Jesús ens va estimar i va vessar fins a l’última gota de sang per a nosaltres.

Fra Arun, per cloure les presentacions, feu un ampli agraïment i confessà que escriure aquest llibre li ha suposat una profunda experiència espiritual.

El llibre, que inclou unes belles imatges de la Sagrada Família, el teniu ja a la vostra disposició, en els convents d’Arenys i de Pompeia.